/Hayirlokmasi      /Hayirlokmasi      /Youtube   Sipariş Hattı: 0(530) 060 80 60

Lokma Nedir ve Nasıl Yapılır?



Lokma, bir tatlı çeşididir. Genellikle hayır yapmak isteyen insanlar hayır lokması tarafından yaptırılır ve dağıtılır. Özellikle İzmir'de sokaklarda dağıtılan lokmaya lokma şahit olmuşuzdur. Lokma, ikramlarda pratik yapısı ile öne çıkmaktadır.

Lokma Nasıl Yapılır?

Lokma tarifine lokma tarifi geçmeden önce lokma yapabilmek için gerekli olan malzemeleri sıralamalıyız. Bu malzemeler, kolaylıkla temin edilebilecek malzemelerden oluşmaktadır. Malzemeler: 3 su bardağı un, 2 su bardağı ılık süt, yarım çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı toz şeker, 1 yemek kaşığı sirke, 1 paket kuru maya.

Gelelim lokma nasıl yapılır lokmanın nasıl yapıldığına... Öncelikle derin bir kabımız olması gerekir, böylelikle daha iyi bir karışım oluşturabilir ve kaptan taşmanın önüne geçebiliriz. Derin bir kaba mayayı koyup, üzerine ise ılık sütü ilave ederiz. Sonrasında ise diğer malzemelerimizi ilave ederiz ve kıvamını bulana kadar çırpma aleti ile çırpma işlemi yaparız. Kıvamını bulan hamurun, üzerini kapatır ve 5 dakika kadar mayalanmasını bekleriz. Derin bir tencerede sıvı yağı kızdırıyoruz ve hamuru elimizle sıkıp tencereye koyuyoruz. İşte, lokma yapımı bu kadar basit...

Lokma Şerbeti Nasıl Yapılır?

Lokma şerbeti yapımı için lokma şerbeti nasıl yapılır öncelikle malzemelerimizi verelim: 3 su bardağı su, 3 su bardağı şeker ve 2 yemek kaşığı bal. Bal, tercihe bağlıdır.

Gelelim şerbetin yapımına... Öncelikle şerbetin soğuk olması gerekir. Şerbeti için tek yapmamız gereken; 3 su bardağı suyu, 3 su bardağı şekeri ve 2 yemek kaşığı balı karıştırıp pişirmek. Hamurdan önce şerbeti yapabileceğiniz gibi hamuru yaptıktan sonra da yapabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken, şerbetin oldukça soğuk olması gerektiğidir.

Lokma Ne Zaman Dağıtılır?

Lokma genellikle, diğer insanlarla duygularımızı paylaşabilmek için yapılır ve insanlara dağıtılır. Bunu hayır için yapanlar da vardır. Sokakta insanlara dağıtılır ve insanlara hayır yapmak amaçlanır. İyi yapılmış bir lokma, lokmayı yiyenleri afiyette bırakır ve mutlu eder, ancak bol şekerli yapısından dolayı lokmayı yemede, aşırıya kaçmamak gerekir.

Lokmanın Tarihçesi

Bilinen ilk lokmanın, Araplar tarafından yapıldığı bilinmektedir. Bu ilk lokmanın yapılma tarihi, 1400'lü yıllara tekabül eder. Adının ise "lukma" kelimesinden geldiği düşünülmektedir. Ülkemizde iki tip lokma bilinmektedir. Bunlardan birincisi saray lokmasıdır. İkincisi ise İzmir lokmasıdır. Bunlardan saray lokması olan, Arapların lokması ile hemen hemen aynıdır. İzmir lokması ve saray lokmasını birbirinden ayıran ise şekilleri ve servis edilme biçimleridir. İzmir lokması geniştir ve ortasında delik vardır ve üçerli olarak servis edilir. Saray lokması ise küçüktür ve altılı olarak servis edilir. Her iki lokmanın hamurunda da kullanılan malzemeler aynıdır.

Lokma tatlısı, toplu dağıtım için iyi bir seçenektir. Düşük maliyeti ve pratik yapımı ile öne çıkmaktadır. Dilerseniz İzmir lokması, dilerseniz de saray lokması olarak yapabilir ve servis edebilirsiniz.



Yorumlar

YORUM YAP


Hemen Ara Whatsapp